ΤΣΙΜΠΟΥΡΙΑ
Τσιμπούρια: Συμβουλές αντιμετώπισης και Απολυμάνσεις
Το τσιμπούρι είναι η κοινή ονομασία του παρασιτικού Αρθρόποδου, που επιστημονικά ονομάζεται κρότων. Τρέφεται με αίμα που απορροφά από το δέρμα των θηλαστικών, στα οποία παρασιτεί. Όταν τρέφονται, τα σαγόνια τους προσκολλώνται στο δέρμα σφιχτά, καθιστώντας πολύ δύσκολη την απομάκρυνσή τους από το σημείο προσκόλλησης. Προτού μπορέσουν να πιούν αίμα, πρέπει να βγάλουν σάλιο για να το αραιώσουν. Με αυτό τον τρόπο μπορούν να μεταδώσουν τους μικροοργανισμούς που μεταφέρουν. Μοιάζει στο μέγεθος με κουκούτσι σταφυλιού γκριζωπού χρώματος, όταν είναι νηστικό. Όταν όμως έχει πιει πολύ αίμα το μέγεθος της κοιλιάς του διογκώνεται και φτάνει το μέγεθος κουμπιού.
Εν όψει του καλοκαιριού και με αφορμή μηνύματα ασθενών και τη δημοσιότητα που δώθηκε στα ΜΜΕ το τελευταίο διάστημα σχετικά με τα τσιμπούρια, προς ενημέρωση των γιατρών και ασθενών, παραθέτουμε σχετικές πληροφορίες.
Τσιμπούρια: Συμβουλές αντιμετώπισης…
Τα τσιμπούρια (κρότωνες) είναι εξωπαράσιτα και ανήκουν στα αραχνοειδή. Αναλόγως του είδους (Ευρώπη: Ixodes Ricinus, Τουρκία-Ασία: Hyalomma, κλπ) μεταδίδουν ασθένειες όπως τη νόσο του Lyme (μπορρελίωση) και την εγκεφαλίτιδα (δάγκειος ή αιμορραγικός πυρετός Κριμαίας – Κονγκό). Τα ενήλικα τσιμπούρια έχουν οκτώ πόδια και στη χώρα μας είναι ιδιαίτερα ενεργά το διάστημα από τις αρχές Μαρτίου μέχρι και το τέλος Νοεμβρίου.
Επειδή τα δήγματα των τσιμπουριών είναι γενικά ανώδυνα, ένα τσιμπούρι μπορεί να γίνει αντιληπτό αρκετό χρόνο αφού προσκοληθεί. Είναι σημαντικό να αφαιρεθεί το τσιμπούρι όσο το δυνατό νωρίτερα, καθώς μελέτες έχουν δείξει πως οι διάφοροι νοσογόνοι παράγοντες σπανίως μεταδίδονται εφόσον το τσιμπούρι έχει παραμείνει για λιγότερο από 24 ώρες, ενώ αντίθετα, ο κίνδυνος μετάδοσης αυξάνεται αρκετά μετά από 24 ώρες και ακόμα περισσότερο μετά από 48 ώρες.
Επικινδυνότητα
Οι κρότωνες μεταδίδουν ασθένειες όπως ο τύφος, ο υπόστροφος πυρετός, η νόσος του Lyme και η εγκεφαλίτιδα.
Αντιμετώπιση
Στην περίπτωση που έχετε πάνω σας κάποιο τσιμπούρι το καλύτερο είναι να το αφαιρέσουν στο νοσοκομείο. Στην περίπτωση που το βγάλετε με λάθος τρόπο μπορεί να μείνουν μέσα στο δέρμα σας μόρια από τον κρότωνα και να σας προκαλέσουν λοίμωξη. Το ίδιο ισχύει και για το κατοικίδιο σας. Τα κατοικίδια ζώα πρέπει να ελέγχονται τακτικά από κτηνίατρο και να παίρνουν τα κατάλληλα φάρμακα ώστε να αποφεύγουν την προσβολή από το τσιμπούρια. Επίσης, προληπτικά μπορεί να γίνονται ψεκασμοί σε κήπους υπόγεια και γύρω από οικίες.
Απεντόμωση για ψύλλους – Απολύμανση για ψύλλους στην Φλώρινα
Απολύμανση ποντίκια – Εξόντωση ποντίκια – Εξολόθρευση ποντίκια