ΠΑΡΑΣΙΤΑ

Πώς θα απαλλαγείτε από τις κατσαρίδες;

Πώς θα απαλλαγείτε από τις κατσαρίδες;  Βοήθεια από τους ειδικούς …

Υπάρχουν περισσότερα από 4.000 διαφορετικά είδη κατσαρίδας σήμερα από τα οποία το 99% ζουν στον αγρό ενώ μόνο το 1% ζουν ως οικιακά παράσιτα. Οι κατσαρίδες επιβιώνουν τρώγοντας τα πάντα. Διαθέτουν πλήρη ενζυματικό μηχανισμό στο πεπτικό τους σύστημα και είναι ικανές να πέψουν οποιαδήποτε οργανική ουσία μέχρι και χαρτί, παραφίνη καθώς και διάφορα μονωτικά υλικά. Η προσαρμοστικότητα τους είναι καταπληκτική καθώς μπορούν να επιβιώσουν κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες! Φανταστείτε ότι μπορούν να δεχτούν ακτινοβολία 120 φορές περισσότερη από τον ανθρώπινο οργανισμό και να επιβιώσουν πυρηνικής καταστροφής.

Στις δυτικές χώρες ο όρος “κατσαρίδα” συνήθως συνδέεται με ανθυγιεινές καταστάσεις. Πολλά είδη βλαττοειδών δεν σχετίζονται με αυτά τα βλαβερά είδη. Δυστυχώς τουλάχιστον το είδος Ectobius duscei εξαφανίστηκε τελείως γιατί ο άνθρωπος κατέστρεψε τους φυσικούς οικοτόπους του. Σε άλλες κοινωνίες οι κατσαρίδες αποτελούν μέρος της τροφής. Η Opistoblatia orientalis χρησιμοποιείται στη λαϊκή κινέζικη ιατρική. Πολλά είδη παίζουν σπουδαίο ρόλο ως πειραματόζωο στις επιστήμες. Ιδιαίτερα η Gromphadorhina portentosa είναι δημοφιλής ως κατοικίδιο ζώο. Πέρα από αυτές τις εξωτικές περιπτώσεις ο πιο σπουδαίος ρόλος των κατσαρίδων είναι πως μπορούν να αποτελούν κίνδυνο για την υγεία.

Η αναπαραγωγική διαδικασία ποικίλλει αρκετά. Σε μερικά είδη δεν παρατηρείται καμία ερωτική προσέγγιση πριν από το ζευγάρωμα, σε άλλα είδη η προσέγγιση είναι περίπλοκη και μπορεί να διαρκεί μέχρι μια ώρα. Υπάρχει περίπτωση, όπου φερομόνες, ειδικοί θόρυβοι ή ιδιαίτερη στάση των πτερύγων ή της κοιλιάς παίζουν σημαντικό ρόλο. Αντίθετα η όραση δεν αποτελεί σημαντικό παράγοντα της ερωτικής προσέγγισης.

Μετά την προξενιά τα θηλυκά επιτρέπουν στα αρσενικά να πλησιάζουν και να παραδίδουν την σπερματοφορία σε μια σακούλα (λατινικά: bursa copulatrix) κοντά στο στόμα των εσωτερικών γεννητικών οργάνων του θηλυκού. Σε μερικά είδη, τα αρσενικά καβαλικεύουν τα θηλυκά για αυτό το σκοπό, σε άλλα είδη μόνο οι οπίσθιες άκρες της κοιλιάς αγγίζονται, ενώ τα κεφάλια βλέπουν σε αντίθετες κατευθύνσεις.

Έτσι δεν θα συναντήσετε ποτέ ξανά κατσαρίδες στο σπίτι σας …

Σε μια ομάδα ειδών, στη σπερματοφορία κολλάει λίγο ουρικό οξύ του αρσενικού. Αυτό χρησιμοποιείται από τα θηλυκά στην κατασκευή μιας κάψας (αγγλικά: ootheca, ωοθήκη), η οποία περιέχει τα γονιμοποιημένα αυγά . Στην απόθεση αυτής της θήκης γονιμοποιημένων ωών το εξωτερικό της σκληραίνει και σχηματίζει μεμβρανώδεις τοίχους. Ο αριθμός αυγών ανά θήκη ποικίλλει ανάλογα με το είδος από τέσσερα μέχρι επί 240.

Συναντούμε τέσσερα επίπεδα εξέλιξης. Τα περισσότερα είδη αποθέτουν τις κάψες με τα γονιμοποιημένα αυγά  και η εκκόλαψη γίνεται μετά. Η εκκόλαψη των νυμφών από την μεμβρανώδη κάψα γίνεται συνεργατικά. Τα έμβρυα καταβροχθίζοντας αέρα αυξάνουν τον όγκο τους και με αυτόν τον τρόπο κάνουν τη θήκη να σπάσει. Στην πορεία της εξέλιξης προς τη ζωοτοκία συναντούμε άλλα τρία επίπεδα. Στη βασική περίπτωση, οι κάψες με τα αυγά διαμένουν στο σώμα του θηλυκού.

Θα αναφερθούμε στα τρία πιο κοινά είδη:

Η μαύρη (ανατολική) κατσαρίδα (Blatta orientalis).

Είναι η πιο γνωστή κατσαρίδα, τουλάχιστο στη χώρα μας. Έχει μήκος 20 – 27 χιλιοστά, το χρώμα της είναι ερυθρόμαυρο προς μαύρο και συναντάται κυρίως σε σκοτεινά, υγρά, δροσερά μέρη, όπως υπόγεια αποχετευτικά συστήματα κλπ. Στα σπίτια μας εμφανίζεται ερχόμενη κυρίως από τις αποχετεύσεις. Κάτω από κανονικές συνθήκες ζει 6 μήνες έως 2 χρόνια. Τα αυγά της εκκολάπτονται σε 40 με 50 ημέρες, και μπορεί να κάνει μέχρι 130 αυγά στη ζωή της.

Η γερμανική κατσαρίδα (Blattela germanica).

Είναι η πιο διαδεδομένη στον κόσμο. Έχει μήκος 10 – 16 χιλιοστά. Τα αρσενικά έχουν χρώμα καστανόξανθο και τα θηλυκά είναι λίγο πιο σκούρα. To διακριτικό της γνώρισμα είναι οι δύο επιμήκεις γραμμές σκοτεινού χρώματος στο κεφάλι. Συναντάται εντός των διαμερισμάτων. Προτιμά τα ζεστά, υγρά μέρη του σπιτιού όπως η κουζίνα και το μπάνιο. Φωλιάζει μέσα σε ηλεκτρικές συσκευές και μέσα στα ντουλάπια που έχετε τρόφιμα. Μπορεί να κάνει από 150 έως 300 αυγά στη ζωή της και ζει λιγότερο από ένα έτος.

Η αμερικανική κατσαρίδα (Periplaneta Americana).

 

Έχει μήκος 35 – 40 χιλιοστά και το χρώμα της είναι λαμπερό κόκκινο προς καστανό. Μπορεί να γεννήσει έως 1.500 αυγά στη ζωή της αν βρεθεί σε ιδανικές συνθήκες. Ιδανικές συνθήκες για αυτήν είναι ζέστη (28°C), υγρασία και τροφή. Ζει λιγότερο από ένα χρόνο. Στη χώρα μας συναντάται στη νότια Ελλάδα και όχι στη βόρεια. Μέρη που συχνάζει είναι υπόνομοι, υπόγεια αλλά και διαμερίσματα.

πως να απαλλαγώ από τις κατσαρίδες….

Επικινδυνότητα – Φορείς Ασθενειών

Και τα τρία είδη κατσαρίδων που αναφέρθηκαν είναι εκτός από αντιπαθητικές και φορείς έως και 40 ειδών παθογόνων βακτηριδίων όπως: λέπρας, βουβωνικής πανώλης, δυσεντερίας, παιδικής διάρροιας, σαλμονέλας, σιγκέλας κλπ. Τους μικροοργανισμούς αυτούς τους μεταφέρουν με το σώμα τους και τα περιττώματά τους σε αντικείμενα που μπορούμε να πιάσουμε ή τροφές που μπορεί να φάμε.

Κατσαρίδες στο σπίτι:  απλοί και φυσικοί τρόποι για να απαλλαγείτε …

Αντιμετώπιση-πως εξολοθρεύονται οι κατσαρίδες

Η γερμανική κατσαρίδα αντιμετωπίζεται με την χρήση εντομοκτόνων gel. Τοποθετούνται σε κρυφά σημεία π.χ. μεντεσέδες, ηλεκτρικές συσκευές, χαραμάδες κλπ. Ο τρόπος αυτός είναι ακίνδυνος, άοσμος και 100% αποτελεσματικός. Η αμερικανική και η ανατολική κατσαρίδα αντιμετωπίζονται μέσω ψεκασμού. Ο ψεκασμός γίνεται σε υπόγεια, φρεάτια υπονόμων, διαδρόμους, σκάλες, λεβητοστάσια και αλλού.

Απολυμάνσεις   Απεντομώσεις   Μυοκτονίες  στην Φλώρινα …

Απολύμανση ποντίκια – Εξόντωση ποντίκια – Εξολόθρευση ποντίκια στην Φλώρινα

Διαβάστε επίσης για την αντιμετώπιση ενοχλητικών παρασίτων όπως

ΨΥΛΛΟΙ , ΚΟΡΙΟΙ, ΜΥΡΜΗΓΚΙΑ ,  ΑΚΑΡΕΑ , ΣΚΝΙΠΕΣ

Please follow and like us:

Related posts

Leave a Comment