ΠΑΡΑΣΙΤΑ

ΤΡΩΚΤΙΚΑ

Τρωκτικά

Οι ποντικοί είναι γένος ζώων που ανήκουν στην τάξη των τρωκτικών, της υπόταξης σκιουρόμορφα, της οικογένειας μυίδες (από εκεί βγαίνει η σύγχρονη λέξη μυοκτονία). Είναι θηλαστικά τα οποία προκαλούν μετάδοση ασθενειών στον άνθρωπο και μεγάλες καταστροφές σε τρόφιμα.

Πρόβλημα με ποντίκια; Πώς να Ξεφορτωθείτε τα Ποντίκια … Από Σπίτι και Εξοχικό με τους πιο Φυσικούς Τρόπους!

Θα αναφερθούμε σε τρία είδη που κυρίως εισβάλλουν σε ανθρώπινους χώρους:

Τρωκτικά

Τα τρωκτικά είναι τα πλέον πολυάριθμα απ΄ όλα τα θηλαστικά. Παγκοσμίως περιλαμβάνουν πολλά είδη και κατατάσσονται σε 389 γένη και 35 οικογένειες.

Τάξη θηλαστικών (αρουραίοι, ποντικοί, σκίουροι, κάστορες κλπ) που χαρακτηρίζονται από πολύ δυνατή οδοντοφυΐα.

 • Mus musculus (κοινός ποντικός)
 • Epimys (Rattus) rattus (ποντικός οροφής)
 • Epimys (Rattus) norvegicus (ποντικός νορβηγικός) 

Γενικά χαρακτηριστικά των τρωκτικών

Τα τρωκτικά έχουν ασθενή όραση, αλλά πολύ καλά προσαρμοσμένη στο τι θέλουν να βλέπουν στο περιβάλλον τους. Έχουν εξαιρετική όσφρηση. Τα μουστάκια παρέχουν τρισδιάστατη εικόνα του περιβάλλοντος και είναι εξαιρετικά ευαίσθητα σε ερεθίσματα ήχου και κίνησης. Ακόμη έχουν ιδιαίτερες ικανότητες ακοής και μπορούν να εντοπίσουν εισβολείς (όπως τον άνθρωπο) με εξαιρετική ευαισθησία.

Τρόποι εξόντωσης ποντικιών και αρουραίων από το σπίτι και τον κήπο

Υπάρχουν τρείς λόγοι για τους οποίους θεωρούμε τα τρωκτικά εχθρούς:

 1. Είναι φορείς και αιτία διάδοσης/ εξάπλωσης ασθενειών.
 2. Είναι αιτία οικονομικών ζημιών καταστρέφοντας τροφές και πολλά υλικά.
 3. Είναι αποκρουστικά σε πολύ κόσμο.

Ίσως το σημαντικότερο πρόβλημα για τον άνθρωπο είναι η διάδοση των ασθενειών μιας και τα τρωκτικά είναι φορείς παθογόνων οργανισμών τόσο για τον άνθρωπο όσο και για τα κατοικίδια ζώα. Σε κάποιες τροπικές χώρες οι μεταφερόμενες και διαδιδόμενες από τα τρωκτικά ασθένειες είναι κύριας σημασίας για την Δημόσια Υγεία. Όταν οι ποντικοί ζουν κοντά στον άνθρωπο τίθεται σε κίνδυνο η ανθρώπινη υγεία. Εδώ δεν πρέπει να υποβαθμίσουμε και την σημασία των ασθενειών που μεταδίδουν τα τρωκτικά στα κατοικίδια ζώα, ένας μόνο ποντικός μπορεί να μεταφέρει 55 ασθένειες.

Τα τρωκτικά μολύνουν τα τρόφιμα, ανταγωνίζονται τον άνθρωπο, τα κατοικίδια, τα ενδημικά ζώα και την πανίδα γενικότερα, για φαγητό και καταφύγιο. Δημιουργούν καταστροφές στα κτήρια και στις εγκαταστάσεις (ροκάνισμα, σκάψιμο λαγουμιών). Αποτελούν σημάδι ελλιπούς καθαριότητας.

Απολύμανση ποντίκια  Εξόντωση ποντίκια   Εξολόθρευση ποντίκια …


Διάδοση ασθενειών:

Πολλά τρωκτικά, συμπεριλαμβανομένων των ποντικών εμπλέκονται στην εξάπλωση ασθενειών τόσο στον άνθρωπο όσο και στα κατοικίδια ζώα. Σε κάποιες τροπικές χώρες οι μεταφερόμενες και διαδιδόμενες από τα τρωκτικά ασθένειες είναι κύριας σημασίας για την Δημόσια Υγεία. Πάντως όταν οι ποντικοί ζουν κοντά στον άνθρωπο τίθεται σε κίνδυνο η ανθρώπινη υγεία.

Ο παθογόνος οργανισμός μπορεί να είναι ιός, ρικέτσια, βακτήριο, πρωτόζωο, νηματώδης, τρηματώδης ή κεστώδης σκώληκας. Πολλοί παθογόνοι οργανισμοί μεταφέρονται στο αίμα των ποντικών και ένα αρθρόποδο-φορέας μπορεί να τους μεταφέρει και ως εκ τούτου να τους μεταδώσει στον άνθρωπο.

Επειδή το θέμα αυτό είναι υψίστης σημασίας για την Δημόσια Υγεία αξίζει να αναφερθούν οι σημαντικότερες ασθένειες οι οποίες οι ποντικοί μπορούν να μεταδώσουν στον άνθρωπο.

 • Πανώλη (Plague- «Μαύρος θάνατος κατά τον Μεσαίωνα»)
 • Λεπτοσπείρωση (Ασθένεια του Weil)
 • Νόσος Λάιμ (Lyme desease)
 • Σαλμονέλα
 • Βακτηριολογικές ασθένειες
 • Αιμορραγικός Πυρετός Κριμαίας-Κονγκό (Crimean Congo Hemorragic Fever)
 • Λεμφοκυτταρική χωριομηνιγγίτις (Lymphocytic choriomeningitis-LCM)
 • Λύσσα (Rabies)
 • Τύφος

Απολύμανση ποντίκια – Εξόντωση ποντίκια – Εξολόθρευση ποντίκια …

Τα τρωκτικά ζημιώνουν τις καλλιέργειες (σιτηρά, ρύζι, σακχαρότευτλα, πατάτα κλπ). Ζημιώνουν αποθηκευμένα τρόφιμα όχι μόνο τρώγοντας αυτά αλλά και μολύνοντας τα με τα περιττώματα τους ή με τις τρίχες τους. Έτσι τα προϊόντα είναι ακατάλληλα προς χρήση. Επιπλέον προκαλούν διάφορες ζημιές λόγω της φυσιολογίας και των δραστηριοτήτων τους. Σκάβουν στο έδαφος για να φωλιάσουν και στην προσπάθεια τους να πλανήσουν τους κοπτήρες τους, καταστρέφουν σκληρά υλικά όπως το ξύλο. Κατατρώγουν τα ηλεκτρικά καλώδια και προκαλούν βραχυκυκλώματα και πυρκαγιές. Ζημιώνουν έπιπλα, ρουχισμό, βιβλία και αποχετευτικούς αγωγούς. Ζημιώνουν την πτηνοτροφία σκοτώνοντας τα νεαρά πτηνά. Η παρουσία τους είναι παράγοντας μείωσης της παραγωγής. Ζημιώνουν την ζωή της άγριας φύσης κατατρώγοντας άγρια πουλιά (πχ. θαλασσοπούλια).


Επιλογή κατάλληλου δολώματος

Βασικός παράγοντας για την επιτυχία μιας καταπολέμησης είναι η σωστή επιλογή της μορφής του δολώματος Klerat που πρέπει να χρησιμοποιήσουμε.

Έτσι λοιπόν στα φρεάτια, στους υπονόμους, στους ακάλυπτους χώρους και όπου αλλού υπάρχει πολλή υγρασία, προτιμούμε τον κέρινο κύβο που είναι εξαιρετικά ανθεκτικός στην υγρασία. Επιπλέον ο κέρινος κύβος με την τρύπα που διαθέτει.

Απολύμανση ποντίκια – Εξόντωση ποντίκια – Εξολόθρευση ποντίκια στην Φλώρινα

Απολύμανση σπιτιού απο ποντίκια….

Πώς να Ξεφορτωθείτε τα Ποντίκια Από Σπίτι και Εξοχικό

Α. Ο οικιακός ποντικός (Mus Musculus)

Το μήκος του σώματός του φτάνει τα 9 εκατοστά και άλλο τόσο είναι το μήκος της ουράς του, η οποία είναι ημίγυμνη και λεία. Το τρίχωμα είναι μαλακό και έχει χρώμα φαιότερο στο άνω μέρος του σώματος, ανοιχτότερο φαιό στα κάτω μέρη και τεφρό ή τεφρόλευκο στη κοιλιά. Είναι γονιμότατο, αναπαράγεται όλο το χρόνο 7 – 8 φορές από 5 – 6 νεογνά τη φορά. Είναι ζώα εξυπνότατα και ζουν κατά ομάδες σε φωλιές που αποτελούν «κοινωνίες». Τρέφονται με χαρτιά και υφάσματα ενώ καταστρέφουν τα ηλεκτρικά καλώδια προκαλώντας βραχυκυκλώματα και φωτιές. Είναι καλοί αναρριχητές, ανεβαίνοντας σε όχι ιδιαίτερα τραχύ τοίχο, εμφανίζονται σε ψηλούς ορόφους κτιρίων ανερχόμενα από τις υδρορροές. Αν χρειαστεί κολυμπούν πηδούν μέχρι και 30 εκατοστά, επιζούν άριστα σε θερμοκρασίες -10 βαθμούς C, και περνούν από οπές 6 χιλιοστών.

 

Β. Ο Νορβηγικός ή καφέ αρουραίος (Rattus Norvegicus)

Το μήκος του κυμαίνεται από 25 – 30 εκατοστά εκτός της ουράς του που έχει μήκος 20 εκατοστά. Ο χρωματισμός του είναι γκριζόφαιος ή καφέ. Είναι αδηφάγα και σαρκοφάγα ζώα. Επιτίθενται σε μεγαλύτερα από αυτόν ζώα π.χ. κουνέλια, αναρριχώνται στους τοίχους με εκπληκτική επιδεξιότητα. Γεννά 3 φορές το έτος από 8 – 12 μικρά. Αγαπούν να πίνουν νερό καθώς και να κολυμπούν σε αυτό. Προτιμούν τροφές πλούσιες σε λίπος και μπορεί να μετακινηθούν προς ανεύρεση τροφής μέχρι και ένα χιλιόμετρο.

 

Γ. Ο μαύρος ή της οροφής αρουραίος (Rattus – Rattus)

Το μέγεθος του ενήλικου φτάνει τα 20 εκατοστά, η ουρά είναι μεγαλύτερη του λοιπού σώματός του, το χρώμα του είναι μαύρο και η κοιλιά λευκή. Είναι καλύτερος αναρριχητής από τους υπόλοιπους ποντικούς. Προτιμά νωπά φρούτα και λαχανικά από το κρέας. Είναι γονιμότερος σε θερμότερα περιβάλλοντα από τον Νορβηγικό αρουραίο.

 

Απολυμάνσεις   Απεντομώσεις   Μυοκτονίες  στην Φλώρινα …

Απεντόμωση για ψύλλους  Απολύμανση για ψύλλους στην Φλώρινα

Διαβάστε επίσης για την αντιμετώπιση ενοχλητικών παρασίτων όπως

ΨΥΛΛΟΙ , ΚΟΡΙΟΙ, ΜΥΡΜΗΓΚΙΑ , ΚΑΤΣΑΡΙΔΕΣ , ΑΚΑΡΕΑ , ΣΚΝΙΠΕΣ

Please follow and like us:

Related posts

Leave a Comment