ΝΕΑ ΠΑΡΑΣΙΤΑ

ΨΑΡΑΚΙΑ

Απεντόμωση  Απολύμανση Ψαράκια  Έντομα

Το ψαράκι ( Lepisma saccharina ) είναι ένα μικρό, χωρίς φτερά έντομο με τη σειρά Zygentoma (πρώην Thysanura ). Το κοινό όνομά του προέρχεται από το ασήμι ανοιχτό γκρι χρώμα του ζώου, σε συνδυασμό με την εμφάνιση των ψαριών που μοιάζουν με ψάρια. Ωστόσο, η επιστημονική ονομασία ( L. saccharina ), δείχνει ότι η διατροφή του silverfish (ψαράκι) αποτελείται από υδατάνθρακες όπως ζάχαρη ή άμυλα .

Απεντόμωση ψαράκια, ψαλίδες

Τα Silverfish είναι νυκτερινά έντομα που έχουν συνήθως μήκος 13-25 mm (0,5-1,0 in).  Οι κοιλιακές τους κοιλότητες στο τέλος, δίνοντάς τους μια εμφάνιση ψαριού.  Οι νεοσύστατοι είναι λευκοί, αλλά αναπτύσσουν γκριζωπό χρώμα και μεταλλική λάμψη καθώς μεγαλώνουν.  Έχουν δύο μακριές κεραίες και ένα τερματικό νήμα στα άκρα των κοιλοτήτων τους . το νήμα προβάλλει απευθείας από το άκρο του σώματός του, μεταξύ του αριστερού και του δεξιού κύκλου. Έχουν επίσης δύο μικρά σύνθετα μάτια, παρά τα άλλα μέλη του Zygentoma που είναι εντελώς μάτια, όπως η οικογένεια Nicoletiidae . 
Όπως και άλλα είδη στην Apterygota , τα silverfish είναι τελείως χωρίς πτερύγια.  Έχουν μακριές κεραίες και κινούνται με κίνηση που μοιάζει με την κίνηση ενός ψαριού . Αυτό, σε συνδυασμό με την εμφάνιση τους και τις ασημένιες κλίμακες, εμπνέει το κοινό τους όνομα. Το Silverfish ζει συνήθως για δύο έως οκτώ χρόνια. Οι  Silverfish είναι ευκίνητοι δρομείς και μπορούν να ξεπεράσουν τα περισσότερα από τα αρπακτικά τους (συμπεριλαμβανομένων περιπλάνησης αράχνες και βεντάλια). Ωστόσο, αυτή η λειτουργία είναι δυνατή μόνο σε οριζόντιες επιφάνειες, καθώς δεν διαθέτουν πρόσθετες επιφάνειες, και επομένως δεν είναι αρκετά γρήγορες για να ανέβουν στους τοίχους με την ίδια ταχύτητα. Επίσης αποφεύγουν το φως. 

Απεντόμωση για ασημόψαρα (silverfish)

Το Silverfish είναι ένα κοσμοπολίτικο είδος, που βρίσκεται στην Αφρική , την Αμερική , την Αυστραλία , την Ευρασία και σε άλλα μέρη του Ειρηνικού .  Κατοικούν υγρές περιοχές που απαιτούν σχετική υγρασία μεταξύ 75% και 95%. Σε αστικές περιοχές, βρίσκονται σε σοφίτες, υπόγεια, μπανιέρες, νεροχύτες, κουζίνες, παλιά βιβλία και ντους.

Αναπαραγωγή και κύκλος ζωής

Πριν αναπαράγουν το silverfish, εκτελούν μια τελετουργία που περιλαμβάνει τρεις φάσεις, οι οποίες μπορεί να διαρκέσουν πάνω από μισή ώρα. Στην πρώτη φάση, η αρσενική και η θηλυκή στάση αντιμετωπίζουν το πρόσωπό τους, οι κουνουπιές κεραίες τους αγγίζουν, στη συνέχεια επανειλημμένα σβήνουν και επιστρέφουν στη θέση αυτή. Στη δεύτερη φάση, το αρσενικό τρέχει και η γυναίκα τον κυνηγάει. Στην τρίτη φάση, το αρσενικό και θηλυκό στέκονται δίπλα-δίπλα και κατευθύνονται προς την ουρά, με το αρσενικό να δονείται με την ουρά του ενάντια στο θηλυκό.  Τέλος, το αρσενικό τοποθετεί ένα σπερματοφόρο , μια κάψουλα σπέρματος που καλύπτεται από κολοκυνθοειδή , την οποία η γυναίκα παίρνει στο σώμα της μέσω του ωχρού για να γονιμοποιήσει τα αυγά της. Το θηλυκό εγκαθιστά ομάδες με λιγότερα από 60 αυγά ταυτόχρονα, κατατεθειμένα σε μικρές ρωγμές. ]Τα αυγά είναι ωοειδούς σχήματος, λευκά, περίπου 0,8 χιλιοστά (0.031 ίντσες) μακρύ  και χρειάζονται μεταξύ δύο εβδομάδων και δύο μηνών για εκκόλαψη. Ένα αργυρόψαρο συνήθως έχει λιγότερα από 100 αυγά στη διάρκεια της ζωής του.
Όταν οι νύμφες εκκολαφθούν, είναι λευκοί στο χρώμα, και μοιάζουν με τους μικρότερους ενήλικες. Καθώς αναστέλλουν , τα νεαρά silverfish αναπτύσσουν μια γκριζωπή εμφάνιση και μια μεταλλική λάμψη, τελικά γίνονται ενήλικες μετά από τρεις μήνες έως τρία χρόνια.  Μπορούν να περάσουν από 17 έως 66 moults κατά τη διάρκεια των ζωών τους, μερικές φορές 30 σε ένα μόνο χρόνο – πολλά περισσότερα από τα περισσότερα έντομα. Το Silverfish συγκαταλέγεται στους λίγους τύπους εντόμων που συνεχίζουν να μαλακώνονται μετά την ενηλικίωσή τους.

πώς να εξαφανίσω τα ψαράκια από το σπίτι….

Το Silverfish καταναλώνει ύλη που περιέχει πολυσακχαρίτες , όπως άμυλα και δεξτρίνη σε κόλλες .  Αυτές περιλαμβάνουν βιβλιοδεσίες, χαλιά , ρούχα , καφέ , πιτυρίδα , κόλλα , μαλλιά , μερικά χρώματα, χαρτί , φωτογραφίες , γύψο και ζάχαρη . Θα βλάψουν την ταπετσαρία για να καταναλώσουν την πάστα.  Silverfish μπορεί επίσης να προκαλέσει βλάβη στις ταπετσαρίες . Άλλες ουσίες που μπορούν να φάνε περιλαμβάνουν βαμβάκι , νεκρά έντομα,λινά , μετάξι , ή ακόμη και τα δικά τους exuvia ( moshed exoskeleton ). Κατά τη διάρκεια της πείνας, ένα silverfish μπορεί να επιτεθεί ακόμη και σε δερμάτινα και συνθετικά υφάσματα. Το Silverfish μπορεί να ζήσει για ένα ή περισσότερα χρόνια χωρίς να τρώει εάν υπάρχει διαθέσιμο νερό.
Silverfish θεωρούνται οικιακά παράσιτα , λόγω της κατανάλωσής τους και την καταστροφή της ιδιοκτησίας.  Ωστόσο, αν και είναι υπεύθυνοι για τη μόλυνση των τροφίμων και άλλων τύπων ζημιών, δεν μεταδίδουν ασθένεια.  Earwigs , σαρανταποδαρούσες σπίτι , και αράχνες είναι γνωστό ότι είναι θηρευτές των silverfish. Η Silverfish πεθαίνει σε επαφή με χημικά όπως το Permethrin ή το Deltamethrin .

Ετυμολογία 

Το επιστημονικό όνομα για το είδος είναι το Lepisma saccharina , λόγω της τάσης του να τρώει αμυλούχα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και πρωτεΐνες, όπως η δεξτρίνη . Ωστόσο, το πιο κοινό όνομα του εντόμου προέρχεται από τη διακριτική μεταλλική του εμφάνιση και το σχήμα ψαριού.  Ενώ η επιστημονική ονομασία μπορεί να ανιχνευθεί από το 1758, η κοινή ονομασία χρησιμοποιείται από τουλάχιστον το 1855. 

Εξέλιξη 

Μαζί με τα άλματα , οι προκάτοχοι του silverfish θεωρούνται τα πρώτα, πιο πρωτόγονα έντομα. Αναπτύχθηκαν το αργότερο στα μέσα της δεκαετίας του ’80 και πιθανόν ήδη αργά από το Silurian πριν από περισσότερα από 400 εκατομμύρια χρόνια.  Μερικοί απολιθωμένοι διάδρομοι αρθροπόδων από την Παλαιοζωική εποχή , που είναι γνωστοί ως Stiaria intermedia και συχνά αποδίδονται σε πεταλούδες, μπορεί να έχουν παραχθεί από το silverfish.

πώς να εξαφανίσω τα ψαράκια  …

Τα ψαράκια (Lepisma saccharina – λέπισμα το αργυρόχρουν) είναι έντομα με μέγεθος περίπου 12 χιλιοστά και σκεπάζονται από ασημί λέπια. Η κοιλιά καταλήγει σε 3 κερκίδια (ουρίτσες). Το χρώμα του είναι γκριζωπό προς σταχτί. Το σχήμα τους μοιάζει με ψαράκι από όπου και πήρε την ονομασία αυτή. Τα ψαράκια προτιμούν τα υγρά, σκιερά και ζεστά μέρη. Θα τα βρει κάποιος σε υπόγεια, ιδίως κοντά στο λεβητοστάσιο, στο σοβατέπι των σπιτιών, πιο πολύ στο μπάνιο λόγω της υγρασίας που υπάρχει εκεί αλλά και στα σώματα θέρμανσης.

Επικινδυνότητα

Τα ψαράκια δεν τσιμπούν τον άνθρωπο. Είναι επικίνδυνα μεταφέροντας μικροοργανισμούς στο σώμα τους καθώς κυκλοφορούν και στις αποχετεύσεις.

Πως να απαλλαγώ από τα ψαράκια με φυσικό τρόπο

Αντιμετώπιση

Η αντιμετώπιση γίνεται με ψεκασμό περιμετρικά του χώρου.

Απολυμάνσεις   Απεντομώσεις   Μυοκτονίες  στην Φλώρινα …

Διαβάστε επίσης για την αντιμετώπιση ενοχλητικών παρασίτων όπως

Απεντόμωση για ψύλλους – Απολύμανση για ψύλλους στην Φλώρινα

Απολύμανση ποντίκια – Εξόντωση ποντίκια – Εξολόθρευση ποντίκια στην Φλώρινα

Please follow and like us:

Related posts